כללי

החוג לבלשנות מציע תכנית לימודים מקיפה ומטפח מחקר מקורי בתחומי הבלשנות התיאורטית, התופשת מקום מרכזי בין המדעים הקוגניטיביים. מטרת המחקר המתבצע בחוג היא לנסח מודלים תיאורטיים להסבר תופעות לשוניות בשפות מבוגרים ובשפות ילדים. המחקר זורה אור על טבעה של היכולת הלשונית האנושית, ומנסח את העקרונות האוניברסליים הנמצאים בבסיס יכולת זו. תכנית הלימודים של החוג מכסה את תחומי הבלשנות המרכזיים: מבנה המשפט (תחביר), מבנה המילה (מורפולוגיה), תפישה והפקה של צלילים לשוניים (פונטיקה), מערכת הצלילים הלשוניים (פונולוגיה), משמעויות ביטויי השפה (סמנטיקה), השימוש בהקשר לצורך תקשורת (פרגמטיקה), חקר היכולת הלשונית באמצעות מבדקים התנהגותיים (פסיכובלשנות), רכישת המיומנות הלשונית על ידי ילדים (רכישת שפה), שיטות מחקר אמפירי (בלשנות ניסויית), פיתוח מודלים חישוביים לשפות טבעיות (בלשנות חישובית) וחקר הבסיס המוחי של היכולת הלשונית (נוירובלשנות). 

2. מטרת הלימודים: החוג לבלשנות מקנה לתלמידים/ות בסיס איתן לעיסוק בענפיה השונים של הבלשנות, כולל רקע תיאורטי נרחב וכלים לחשיבה אקדמית ולמחקר מדעי. מעבר לכך, הידע הנרכש בחוג חיוני למתמחים/ות בתחומים העוסקים בשפה: בינה מלאכותית, תקשורת, קלינאות תקשורת, הוראת שפות, ספרות, תרגום וכו'. גם תלמידים/ות הפונים/ות לענפים שבהם השפה היא כלי עבודה, כמו פרסום או עריכת דין, עשויים/ת ליהנות מההעשרה שמעניק הידע בבלשנות.

3. המשך לימודים: תלמידים/ות המעוניינים/ות להמשיך את לימודיהם/ן לתואר שני בבלשנות חייבים/ות לעמוד בתנאים נוספים פרט לאלה הדרושים לתעודת "בוגר אוניברסיטה" בבלשנות (ראו פירוט בפרק "לימודי התואר השני"). התנאים להמשך לימודים לתואר שני בחוג אחר כלשהו, או ללימודי תעודת הוראה נקבעים ע"י החוג הרלוונטי.

4. שפה: הספרות המקצועית כתובה בשפה האנגלית. הרצאותיהם של פרופ' ג'וליה הורבט  ופרופ' אלפרד לנדמן ניתנות באנגלית
ידיעון הפקולטה למדעי הרוח