אודות החוג להיסטוריה של עם ישראל

אודות החוג להיסטוריה של עם ישראל

מאיפה באנו, איך חיינו ולאן אנחנו הולכים? 
החוג להיסטוריה של עם ישראל

 

"עם שאינו יודע את עברו, ההווה שלו דל ועתידו לוט בערפל". יגאל אלון

חקר ההיסטוריה הוא לא רק מן המקצועות המעניינים והמגוונים  ביותר מבחינה אינטלקטואלית, אלא שהוא גם הכרחי כדי להבין טוב יותר את עצמנו ואת מקומנו כיום וכדי לנסות להעריך מה צופן לנו העתיד. הכרת העבר היא דרך מרתקת ומעשירה לחיבור עם המורשת הפרטית והקולקטיבית, עם שורשי המשפחה הפרטית ועם שלשלת הדורות הקושרת אותנו אל המקום הזה ואל מקומות אחרים שבהם חיו יהודים בקהילותיהם: מעיראק ועד ספרד ומפולין ועד תימן.

 

חקר ההיסטוריה מאפשר גם לנו, הישראלים, להתמודד עם שאלות כמו: 

מה אנחנו עושים כאן?  מדוע הקמנו פה מדינה, ומה המטרות שלה – בעבר, בהווה ובעתיד? האם ישראל אכן יכולה להיות מדינה שהיא גם דמוקרטית וגם יהודית, או ששתי הזהויות האלה אינן יכולות לדור בכפיפה אחת? ומה עם השוויון החברתי? הוא מתרחק והולך, או שמא דווקא מתקרב? מי אוחז במושכות ההנהגה ומעצב את המדינה – חילוניים, דתיים או שניהם גם יחד? האם לאזרחי המדינה הערבים יש חלק בבניינה? ומה עם המאבק העדתי – האם יימשך לנצח, ועל מה הוא מבוסס? על איזה זיכרון (או זיכרונות) קולקטיבי(ים) התעצבה דמותה של מדינת ישראל? האם ישראל היא המשך הקיום היהודי בגולה או יצירה חדשה? מה מקומו של אתוס הביטחון בזהותה הלאומית, הפוליטית והתרבותית של החברה הישראלית?

 

תלמיד תואר ראשון יכול לבחור באחד משני מסלולים:

 

1.היסטוריה של עם ישראל

2. מסלול לימודי ישראל

 

חדש:

תואר דו-חוגי בהיסטוריה ותעודת הוראה בהיסטוריה (ב-4 שנים; ראה פירסום נפרד). ניתן לשלב את החוג היסטוריה של עם ישראל (על שני מסלוליו) עם החוג להיסטוריה כללית או עם החוג להיסטוריה של המזרח התיכון ואפריקה.
הבוחרים במסלול "היסטוריה של עם ישראל" יוכלו לשלב דגש שעוסק בדתות אברהם: יהדות, נצרות, איסלם, ומערכות היחסים ביניהן לאורך הדורות, באמצעות שילוב של קורסים רלוונטיים מחוגים אחרים.

 

 

במסגרת התואר השני התלמיד יכול לבחור באחד משני המסלולים:

 

מסלול עיוני (ללא כתיבת תזה)

מסלול מחקרי- שבמוקד שלו כתיבה של עבודת תזה

לבחירת התלמידים עומד מגוון גדול מאד של תקופות ונושאים היסטוריים.

 

חדש:

למורות ולמורים להיסטוריה, לתנ"ך, לאזרחות ולשל"ח בכל מסגרות החינוך בישראל, המעוניינים להרחיב אופקים בהיבטים תיאורטיים ומעשיים בהיסטוריה. ביחד נבנה קהילה של מורים אקדמאים במסגרת האוניברסיטה, השותפה לעיצוב הזיכרון ההיסטורי של כולנו (ראו פירסום נפרד)

 

לבוגרי מערכות הביטחון, למורי-דרך ולכל המתעניין:

"המלחמה פנים רבות לה" – בדגשים של ארכיאולוגיה והיסטוריה של ארץ-ישראל ומדינת ישראל, בשיתוף עם החוג לארכיאולוגיה (ראו פירסום נפרד).

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>